Dolegliwość ta kojarzy się przede wszystkim z niechęcią do jedzenia potraw słodkich, kwaśnych, ciepłych lub zimnych. Osoba mająca wrażliwe zęby ma odsłonięte kanaliki zębowe, co oznacza, że spożywane produkty mogą mieć styczność z zakończeniami nerwowymi. Przy tej dolegliwości ważne jest, by nie omijać bolących miejsc w czasie szczotkowania, a także by stosować pasty, które pomogą zamknąć kanaliki i odbudować odporność.
Sięgnięcie po pasty na wrażliwe zęby pomaga odbudować szkliwo i zębinę, a więc naturalną ochronę miazgi i znajdujących się w niej nerwów przed kontaktem z żywnością. Remineralizacja pozwala zwiększyć odporność zębów na działanie kwasów. Wykorzystanie takich substancji jak alantoina czy prowitamina B5 prowadzi natomiast do zregenerowania dziąseł. Warunkiem osiągnięcia takich efektów jest jednak regularna higiena.